Vijf van Studio Ministek – week #43: Sprookjes!

Afgelopen week was het Sprookjesfestival in Arnhem. Zoals elk jaar tijdens de herfstvakantie. Negen dagen lang theater, dans en andere culturele festiviteiten rond sprookjes, voor groot en (vooral) klein. Met prinses Arnerijntje, kabouters en zingende zeemeerminnen nog in m’n hoofd, gaat de Vijf van Studio Ministek deze week onvermijdelijk over sprookjes.

Wanneer ik denk aan sprookjes en design, denk ik direct aan de succesvolle in Nederland geboren maar in Londen woonachtige Tord Boontje. Bij het grotere publiek is deze industrieel productontwerper-met-de-bijzondere-naam vooral bekend van de lampen Garland en Midsummer. Maar er is nog veel meer sprookjesachtig moois van zijn hand, bijvoorbeeld deze murals op de kinderafdeling in het Royal London Hospital. De gedetailleerde afbeeldingen zijn aansprekend, er is steeds iets nieuws in te ontdekken en de kleuren geven energie aan de kleine patiënten, hun ouders en het ziekenhuispersoneel.

Nog een mooi voorbeeld van een sprookjesfeer in openbare ruimte is deze speelkamer in het Russische restaurant Biblioteka, Sint Petersburg. De lichte ruimte, de zelfgemaakte knutsels op kindhoogte en meubels die net een beetje anders zijn, maken van deze kamer een fijne ruimte om volop op ontdekking te gaan. De kinderen vermaken zich, terwijl de ouders lekker rustig kunnen eten.

Thuis weten kleine ridders en jonkvrouwen wel raad met dit strakke, stoere en – ik geef het toe – een tikkeltje heftige drakenbehang van het Zweedse Majvillan. Kleine kabouters dromen weg bij dit mooie, vrolijke sprookjesstofje van Monaluna, dat bovendien biologisch is (net zo als de rest van de collectie van deze kleine Amerikaanse producent). Wonderland blue combineert heel goed met de andere stoffen uit de serie Fox Hollow en doet het super als gordijn of lakentje. Er is ook een rekbare variant. Zowel voor het behang als de stof geldt: ze komen het best tot hun recht in een verder neutrale ruimte.

En toen kwam er een olifant met een lange snuit…