Vijf van Studio Ministek – week #35: Oh, baby!

 

Deze week kondigden goede vrienden van ons de komst van hun derde spruit aan. Nog in de wolken van dit leuke nieuws gaat de Vijf van Studio Ministek deze week onvermijdelijk over…juist, baby’s. Hoe geef je je baby de ruimte om zich thuis te ontwikkelen? Hoe richt je een goede babygroep of babyhoek in op een kinderdagverblijf? Vijf keer inspiratie voor de allerkleinsten.

Ooit overwogen om geen ledikant in je kinderkamer te zetten? Huh, geen ledikant? Inderdaad. In het gedachtengoed van pedagoog Maria Montessori moeten kinderen de vrijheid hebben de wereld te ontdekken. Een ledikant zou hen in die vrijheid beperken. In plaats daarvan slaapt het kind op een matras op de grond. Verder zijn alle meubels laag bij de grond (het kind moet zelf overal bij kunnen, dus speelgoed is zichtbaar en binnen handbereik), wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en realistische afbeeldingen (dus geen Woezel en Pip maar echte honden) en is er een speelmatras op de grond ingericht met een spiegel en mobiles (voor de visuele uitdaging).

Misschien gaat strikte naleving van deze Montessori-ideeën je te ver. Maar wat houdt je tegen om te experimenteren met een aantal principes? Deze kamer heeft overduidelijk Montessori-invloeden, maar er is een eigen invulling aan gegeven.

Baby’s ontdekken met heel hun lijf. Een bord met allemaal verschillende materialen prikkelt de zintuigen. En kleintjes die leren lopen, maak je blij met een heuze barre waaraan ze zich kunnen optrekken en waaraan ze van alles kunnen tegenkomen om te ontdekken. Zo’n materialenbord en barre zijn heel goed zelf te maken.

Moe van het spelen is het fijn bijkomen op deze knusse speelplek. Wanneer je hem inklapt is het een comfortabele bank. Dit slimme multifunctionele meubel is een product van het Turkse Lil’gaea. Ideaal voor op een kinderdagverblijf!

Meer inspiratie? Like mijn Facebook-pagina of volg me op Twitter om op de hoogte te blijven van nieuwe updates.