Vijf van Studio Ministek – week #34: Tweeling!

Wanneer je maar één slaapkamer voor je kinderen ter beschikking hebt, is het een uitgemaakte zaak. Heb je er meer, dan sta je met een tweeling vroeg of laat voor een dilemma. Samen op één kamer of elk een eigen slaapkamer? En als je ze samen laat slapen, hoe krijg je de ruimte dan goed ingericht?

Samen of alleen
Voor veel mensen voelt het logisch om een tweeling een slaapkamer te laten delen: ze hebben immers 9 maanden met elkaar in de buik doorgebracht en een scheiding voelt vaak onnatuurlijk. Toch kan het een overweging zijn om voor aparte kamers te kiezen. Bijvoorbeeld als de kinderen elkaar wakker houden, een ander ritme hebben, of als ze, wanneer ze wat groter zijn, naar een eigen plek verlangen. Er zijn geen harde redenen om een tweeling wel of niet bij elkaar in de klas te zetten. Dit geldt ook voor het delen van een slaapkamer. Volg dus gewoon je gevoel en geef je kinderen, zeker wanneer ze groter zijn, zelf een stem in de beslissing.

Indelen
Wanneer een kamer gedeeld wordt, zijn er tal van indelingsopties. Deze gelden natuurlijk niet alleen voor tweelingen, maar ook wanneer een kamer met een oudere/jongere broer of zus gedeeld wordt. Als je een lange muur tot je beschikking hebt, kun je de bedden in elkaars verlengde plaatsen. Wanneer je een schuin dak hebt, kun je op deze manier twee stoere bedsteden maken. De binnenkant van elke bedstede kun je dan eenvoudig stylen naar smaak en wens van de kleiner eigenaar. Met deze opstelling blijft er veel speelruimte over. Met de bedden tegenover elkaar, deel je de kamer letterlijk in tweeën. Maar meestal blijft er minder plek over om te spelen. Zorg in dat geval dat je de rest van de inrichting luchtig houdt (kies bijvoorbeeld voor zwevende kasten). Wanneer je gaat voor een stapelbed, kun je kiezen voor een losse, verplaatsbare variant (zoals dit prachtige bed van het Nederlandse Rafa Kids, ook met twee grote bedden verkrijgbaar), of een ingebouwd maatwerk exemplaar. Door de bedden trapsgewijs te plaatsen ontstaat er meer ‘lucht’ in de kamer.

Zin om aan de slag te gaan? Houd dan tot slot deze tips in je achterhoofd.

  1. Een kamer waar twee (of meer) kinderen slapen, maakt al gauw een volle indruk. Kies daarom voor een neutrale basis (wit, grijs/zwart) en één of twee accentkleuren, bijvoorbeeld geel (mooi voor meisjes èn jongens). Dan oogt de kamer ruimer.
  2. Nog een manier om ruimte te scheppen: ga voor multifunctionele oplossingen. Een kast onder het bed, speelgoed dat ook als zitplek of tafel kan dienen (bijvoorbeeld Bobles). Zo is de kamer minder vol en blijft er meer ruimte over om te spelen.
  3. Als je gaat voor een stapelbed, kies er dan eentje die je later als twee losse bedden kunt gebruiken. Misschien nu wat duurder, maar het scheelt later de aanschaf van extra bedden.
  4. Zorg voor een plek waar je kinderen samen kunnen spelen, maar ook voor een gelegenheid om even alleen te zijn. Dit geldt trouwens niet alleen voor de slaapkamer, maar ook voor de woonkamer. Inspiratie vind je hier.
  5. Samen slapen, maar toch je eigen plek? Met bijvoorbeeld een (rol)gordijn of het dwars plaatsen van een kast, creëer je een kamer-in-kamer.

Kom je er niet uit? Studio Ministek adviseert bij het indelen, inrichten en stylen van ruimten voor kinderen. Neem vrijblijvend contact op.